Yhteystiedot

Itsenäisyyspuolueen Satakunnan piiri
Lena Wiksten, pj
Marjatta Herrala, siht
e-mail:
ipu.satakunta@gmail.com
Piirimme puhelin:
0414710292
358414710292

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:88007 kpl

Miettinen

Demokratiaa vai enemmistön mielivaltaa

(Kirjoitus on lisätty näille sivuille 9.3.2017.)


Näin vaalien alla on kansalaisilla taas ystäviä.  Puolueiden vaalimainoksissa hymyilevät silotellut kuvat ehdokkaista.  Harva tulee kuvia katsellessaan ajatelleeksi, että on itse osallistunut niiden kustantamiseen.  Joka päivä n. 100 000 euroa verovaroja käytetään puoluetukeen, jolla nämäkin mainokset maksetaan.  Ainoastaan eduskunnan ulkopuoliset puolueet rahoittavat toimintansa itse, myös mainokset, ja sen kyllä huomaa jo kuvista.  Lisäksi nekin joutuvat rahoittamaan eduskuntapuolueita kannattajiensa kautta.
Omarahoitteisen puolueen edustajana en ole pelkästään kateellinen, vaan katson että kyse on myös oikeudenmukaisuudesta ja demokratiasta.  Demokratia ei saisi olla enemmistön mielivaltaa, kuten tässä tapauksessa.  Eduskuntapuolueet eivät saisi jakaa koko pottia keskenään, vaan puoluetuki tulisi jakaa kaikkien puolueiden kesken, niiden eduskuntavaaleissa saamien äänien mukaan.  En siis vaadi lisää puoluetukea, päinvastoin, sitä voisi pienentää, mutta se pitäisi jakaa oikeudenmukaisesti.
Asemansa vuoksi eduskuntapuolueet saavat tukea myös yhteiskunnan muilta tahoilta ja talouselämältä sekä huomiota medialta.  Pienpuolueen mediahuomio rajoittuu lähinnä negatiiviseen julkisuuteen, muutoin sitä on kannatusprosentin verran.   Jos se on alle 1 %, tarkoittaa se nolla juttua lehdessä, joka julkaisee 100 puoluetekstiä vuodessa.  Kutsua puolueiden puheenjohtajien TV-tenttiin pienpuolueen puheenjohtaja saa odottaa rauhassa.  Sopii siinä sitten salonkikelpoisten olla huolissaan sananvapauden tilasta ja demokratiasta maailmalla.
Monissa kysymyksissä eduskunnan ulkopuoliset puolueet ovat ainut todellinen vaihtoehto.  Niiden näkemykset ovat usein aikaansa edellä ja edustavat kuviteltua laajempaa kansalaismielipidettä.  Jotain tilanteesta kuvaa se, että viimeisen mielipidekyselyn mukaan n. 45 % kansalaisista ei tunne omakseen mitään puoluetta.


Jouko Miettinen, Turku (ipu)

Kirjoittaja on Itsenäisyyspuolue rp:n puoluehallituksen jäsen.